ارسطو (384 تا 322 پیش از میلاد) فیلسوف و دانشمند یونانی بود که در شهر استاگیرای مقدونیه و در منطقه خالکیدیکه واقع در حاشیه شمالی یونان باستان متولد شد. پدر او نیکوماخوس زمانی که ارسطو کودکی بیش نبود فوت کرد و سپس پروکسنوس آتارنئوس سرپرستی او را به عهده گرفت. در هجده سالگی او به آکادمی افلاطون در آتن ملحق شد و تا سن 37 سالگی (347 پیش از میلاد) در آنجا باقی ماند. آثار او شامل بسیاری از موضوعات از جمله فیزیک، زیستشناسی، جانورشناسی، متافیزیک، منطق، اخلاقیات، زیباییشناسی، شعر، تئاتر، موسیقی، فصاحت و بلاغت، زبانشناسی، سیاست و حکومت بوده و اساس نخستین سیستم جامع از فلسفه غربی را تشکیل میدهد. مدت کوتاهی پس از درگذشت افلاطون، ارسطو آتن را ترک کرد و به درخواست فیلیپ مقدونی، در سال 343 پیش از میلاد آموزش اسکندر مقدونی را به عهده گرفت. بر اساس دانشنامه بریتانیکا “ارسطو اولین دانشمند حقیقی در تاریخ بود و هر دانشمندی مدیون اوست.”
آموزش اسکندر کبیر فرصتهای بی شمار و منابع فراوانی در اختیار ارسطو گذاشت. او کتابخانهای در لیسیوم بنیان نهاد که به خلق صدها کتاب به او کمک کرد. این واقعیت که ارسطو شاگرد افلاطون بود، در دیدگاههای سابقش از فلسفه افلاطون نقش بسیاری داشت اما پس از مرگ افلاطون، ارسطو خود را در مطالعات تجربی مشغول کرد و از فلسفه افلاطون به تجربهگرایی تغییر مسیر داد. او باور داشت که تمام مفاهیم و دانش مردم در نهایت مبتنی بر ادراک است. دیدگاه ارسطو از علوم طبیعی زمینه اساسی بسیاری از آثار او را تشکیل میدهد.
دیدگاه های ارسطو در مورد علوم طبیعی تأثیر عمیقی بر پژوهشهای قرون وسطی داشت و تأثیر آن به دوران رنسانس نیز گسترش یافت و تا عصر روشنگری و تئوریهایی همچون مکانیک کلاسیک به طور نظامیافته جایگزین نشد. برخی از مشاهدات مربوط به جانورشناسی او از قبیل بازوی هکتوکوتیل (تولید مثل) هشت پا، تا قرن نوزدهم تأیید و یا رد نشد. برخی از آثار او شامل اولین مطالعات رسمی شناخته شده از منطق هستند که در اواخر قرن نوزدهم با منطق رسمی مدرن آمیخته شدند.
اصول اخلاق او با این که همواره تأثیرگذار بوده اما با ظهور تقوای اخلاقی مدرن، علاقه مجددی به آن ایجاد شده است. تمام جنبههای فلسفه ارسطو همچنان به عنوان موضوع مطالعات آکادمیک امروزی مطرح هستند. اگرچه ارسطو شمار زیادی از رسالهها و گفتارهای زیبا را به نگارش در آورد (سیسرون سبک ادبی او را به “رودخانهای از طلا” تشبیه کرده) تصور بر این است که تنها حدود یک سوم از آثار اصیل او بر جای ماندهاند.
افرادی که دارای بهترین صفات اخلاقی هستند بیشترین حق را برای طغیان کردن دارند، ولی بین تمام انسانها آنها کسانی هستند که کمتر احتمال دارد اقدام به این عمل کنند.
کاری که در توان ما برای انجام دادن است، در توان ما برای انجام ندادن نیز است.
از بین تمام فضیلت های اخلاقی، آزادی خواهی محبوب ترین است.
ما در اعمال، و نه سالها؛ در افکار، و نه تعداد نفسها؛ در احساسات، و نه اعداد روی ساعت زندگی میکنیم. ما باید زمان را بر اساس تپشهای قلب بشماریم. کسی بیش از همه زندگی میکند که بیش از همه فکر کند، زیباترین احساسات را داشته باشد و بهترین اعمال را انجام دهد.
در نظام دموکراسی، فقرا قدرت بیشتری از ثروتمندان خواهند داشت چرا که تعداد آنها بیشتر است، و اراده اکثریت پیروز است.
ترس بیش از احترام انسان ها را به تکاپو می اندازد.
شروع خوب، نیمی از انجام درست کار است.
در همه جنبه های طبیعت، چیزی شگفت انگیز وجود دارد.
کوچکترین انحراف اولیه از حقیقت، بعدها هزار برابر می شود.
ما جنگ می کنیم تا شاید بتوانیم در صلح زندگی کنیم.
منبع نیکند
http://www.nikend.com/quote/author/aristotle