سقراط (متولد 470 پیش از میلاد – متوفی 399 پیش از میلاد) فیلسوف یونانی (آتن باستان) بود که به عنوان یکی اولین پایهگذاران فلسفه غرب شناخته میشود. سقراط با به راه انداختن انقلابی در فلسفه، برای اولین بار اخلاق را وارد فلسفه کرد و بر خلاف فیلسوفان همعصر خود به جای تفکر در جهان هستی و پیدایش عالم و موضوعاتی از این دست، انسان و نوع بشر را در کانون توجه قرار داد. سقراط بر اساس اطلاعاتی که از نویسندگان یونان بوستان برجا مانده است از جمله افلاطون، گزنفون و فیلسوف همدورهاش ارسطو، شخصیتی رمزآلود و پیچیده داشته است. مهمترین دلیل این امر عدم گرایش سقراط به نگارش تفکرات خود بوده است. در واقع هر آنچه که اکنون از اندیشههای سقراط میدانیم به واسطه همین نویسندگان و فیلسوفان یونان باستان است.
سقراط در آتن متولد شد و پدرش که مجسمهسازی سرشناس بود از همان ابتدا وی را به فراگرفتن مهمترین علوم آن زمان در یونان تشویق نمود. سقراط در ابتدا به عنوان سرباز پیاده نظام در ارتش فعالیت و در جنگهای متعددی شرکت کرد و دلاوریهای زیادی از خود نشان داد. پس از این دوره، وی رفته رفته به خردگرایی روی آورد و اندیشههای خود را متوجه مفهوم انسانیت نمود. مشهورترین شعار سقراط “خودت را بشناس” است که بر مبنای آن، همواره همشهریان و اطرافیان خود را تشویق میکرد که خدایانشان، زندگیشان و شخص خودشان را مورد پرسش و واکاوی قرار دهند. به این ترتیب سقراط پایهایترین و اصلیترین مفاهیم اجتماعی همچون عدالت، وطندوستی، اخلاق و … را مورد سؤال قرار میداد و شاگردان خود را به پرسش و ارزیابی این مفاهیم دعوت میکرد.
در سال 399 پیش از میلاد، صبر اشراف و حکومت مرکزی آتن از تفکرات سقراط تمام شد و در دادگاهی که در آن زمان برگزار شد، او را به اتهام فاسد کردن فکر جوانان، و بی اعتقادی به خدایان به مرگ با نوشیدن زهر شوکران محکوم کردند.
دانش واقعی در این است که بدانی هیچ چیز نمی دانی.
بدان یک زندگی پر مشغله قطعا بی حاصل است.
عشق نوعی جنون است.
تحت هر شرایطی ازدواج کن: اگر زن خوبی گیرت بیاید، سعادتمند خواهی شد؛ اگر زن بدی گیرت بیاید، فیلسوف خواهی شد.
من نمی توانم به هیچ کس چیزی یاد دهم، فقط می توانم آن ها را وادار به فکر کردن کنم.
منبع نیکند
http://www.nikend.com/quote/author/socrates