آدام اسمیت (متولد 16 ژوئن 1723 – متوفی 17 جولای 1790) فیلسوف اخلاقگرای اسکاتلندی، مبتکر اقتصاد سیاسی و شخصیتی کلیدی در روشنفکری اسکاتلند بود. اسمیت بیش از همه به خاطر دو کتاب کلاسیک خود شناخته میشود: نظریه عواطف اخلاقی (1759) و تحقیقی پیرامون ماهیت و علل ثروت ملل (1776). کتاب دوم که معمولاً به طور خلاصه از آن با عنوان ثروت ملل یاد میشود، شاهکار اسمیت و و اولین اثر مدرن اقتصاد شناخته میشود. از آدام اسمیت به عنوان پدر اقتصاد مدرن یاد میشود و هنوز هم در زمره تأثیرگذارترین اندیشمندان در حوزه اقتصاد به شمار میآید.
اسمیت در دانشگاه گلاسکو و کالج بیلیل در دانشگاه آکسفورد به مطالعه فلسفه اجتماعی پرداخت. بعد از فارغالتحصیلی، او یک سری سخنرانی عمومی ارائه کرد، و در دوره روشنگری اسکاتلند با دیوید هیوم همکاری کرد.
اسمیت پایههای تئوری اقتصادی بازار آزاد کلاسیک را طرحریزی کرد. اسمیت در زمان خود شخصیتی بحثبرانگیز بود و رویکرد و سبک نوشتاری او اغلب مورد تمسخر قرار میگرفت. در سال 2005، ثروت ملل به عنوان یکی از 100 کتاب برتر اسکاتلندی تمام دوران شناخته شد. سیارک 12838 آدام اسمیت به افتخار او نامگذاری شده است.
بدون شک هیچ جامعه ای که بخش اعظم آن فقیر و بیچاره هستند، نمی تواند شکوفا و سعادتمند باشد.
انسان جانوری است که معامله می کند: هیچ حیوان دیگری این کار را نمی کند. هیچ سگی استخوانش را با دیگری معاوضه نمی کند.
با ماجراجویی در بلیط های بخت آزمایی، بدون شک پولت را خواهی باخت؛ و هر چه تعداد بلیط هایت بیشتر باشد، به این قطعیت نزدیک تر خواهی شد.
چه چیز دیگری را می توان به سعادت انسانی که تندرست، بدون قرض، و دارای وجدان پاک است اضافه کرد؟
علم بهترین پادزهر برای سم خرافه پرستی است.
مصیبت واقعی فقرا، فقر آرزوهایشان است.
از روی خیرخواهی قصاب یا نانوا نیست که ما انتظار غذای خود را داریم، بلکه بخاطر منفعت خودشان است.
منبع نیکند
http://www.nikend.com/quote/author/adam-smith